0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Hijsmiddelen-Expert - Maandag 8 April 2024

    Keuzehulp valbeveiliging

    Valbeveiliging is niet alleen een verplichting, maar een essentiële noodzaak voor beroepen op hoogte. Of u nu op 2,5 meter of hoger werkt, de juiste veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal om valgevaren te vermijden. Maar wat is belangrijk bij het kiezen van de juiste valbeveiliging? In deze blog helpen we u bij het maken van de juiste keuze en geven we u een aantal tips voor het juiste gebruik van valbeveiliging.

    Het kiezen van het juiste valharnas

    De keuze voor valbeveiliging als u op hoogte werkt, hangt af van verschillende factoren: het type werk, de werkhoogte, en de frequentie van het gebruik. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat comfortabel zit en tegelijkertijd maximale veiligheid biedt.

    Werken in een hoogwerker

    Als u alleen in een hoogwerker werkt, dan is het voldoende om een harnas te kiezen dat u alleen gebruikt voor positionering, zodat u niet kunt vallen. In dit geval volstaat normaal gesproken een iets goedkoper harnas, u heeft dan de keuze uit een variant met of zonder snelgespen. Hierbij kunt uy bijvoorbeeld denken aan de standaard harnassen van Kratos Safety.

    Harnas met 2 bevestigingspuntenHarnas met 2 bevestigingspunten en snelsluitingenHarnas met 3 bevestigingspunten en snelsluitingen

    Bij uw harnas heeft u ook een positioneringslijn nodig zonder demper, bijvoorbeeld deze variant van 2 meter.

    Werken op daken

    Werkt u veel op daken, bijvoorbeeld omdat u installateur van zonnepanelen bent, en moet u de hele dag een harnas aan? Dan kunt u het beste kiezen voor een harnas met beenlussen en een rugpad. Dit type harnas zit veel comfortabeler en voorkomt ook het afknellen van de lies bij een val. Verder heeft u hierbij een kernmantellijn óf een valstopper met staaldraad nodig. Ook kunt u kiezen voor een miniblokje of lijn met demper.

    Werken op grote hoogte

    Als u op grote hoogte werkt, bijvoorbeeld in de windmolens, kies dan voor een Full Body harnas met een y-lijn.

    Welk type lijn of valstopper gebruikt u en waar moet u op letten?

    Een lijn die is uitgerust met een schokdemper, rekt uit en minimaliseert op die manier de impact op het lichaam bij een val. Deze demper bestaat uit een scheurband die zich uitstrekt als men valt. Daarom moet u altijd rekening houden met de vrije ruimte die u nodig heeft voor een veilige valafstand. Als deze ruimte niet beschikbaar is, dient u een alternatief valbeveiligingsmiddel te kiezen. Als u bijvoorbeeld op 3 meter hoogte werkt, dan heeft een lijn met demper geen nut. In dat geval kan het gebruik van een valstopapparaat een goed alternatief zijn. Deze heeft een zelfblokkerende functie en stopt gelijk wanneer u valt.

     

    Positie van het ankerpunt

    Het is van cruciaal belang om het ankerpunt op de juiste plek te positioneren. Zorg er om te beginnen voor dat het ankerpunt hoger is dan u, om de valweg te verkleinen. Ook dient het ankerpunt recht boven u gepositioneerd te zijn om het slingereffect te verminderen.

    Laat valbeveiliging tijdig inspecteren

    Het is van cruciaal belang om valbeveiligingsuitrusting regelmatig te laten inspecteren om de veiligheid te garanderen. Deze inspecties dienen jaarlijks uitgevoerd te worden door een deskundige.

    Daarnaast is het noodzakelijk om een inspectie te laten verrichten na ieder incident waarbij de valbeveiliging is gebruikt, zoals na een daadwerkelijke val. Dit is essentieel, omdat zelfs een enkele val de integriteit van de uitrusting kan aantasten. Ook als de valbeveiliging van buiten intact lijkt, kan deze beschadigd zijn. Neem hiermee dus geen enkel risico.

    Als de valbeveiliging ouder is dan vijf jaar, is het verstandig om geen risico's te nemen en deze te laten inspecteren. Regelmatige inspectie zorgt ervoor dat alle onderdelen, zoals harnassen, lijnen en verbindingsmiddelen, in goede staat zijn en veilig gebruikt kunnen worden. Dit is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van naleving van wettelijke voorschriften.

    Informatie en tips

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking