0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Hijsmiddelen-Expert - Maandag 8 April 2024

  Werken op hoogte

  Werken op hoogte is essentieel in bepaalde beroepen. In de bouwsector is werken op hoogte een veelvoorkomend aspect, met name bij activiteiten zoals dakwerkzaamheden, gevelwerkzaamheden, stellingbouw en de constructie van hoge gebouwen, bruggen en viaducten. Volgens de wet mogen werkzaamheden op hoogte uitsluitend worden uitgevoerd vanaf een steiger, stelling, bordes of werkvloer die veilig en ergonomisch verantwoord zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om passende voorzorgsmaatregelen te treffen en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor alle werknemers die werken op hoogte.

  Welke regels gelden voor werken op hoogte?

  Men spreekt van werken op hoogte wanneer werknemers taken uitvoeren op locaties waar valgevaar bestaat óf wanneer de werkplek hoger is dan 2,5 meter (bron: Arboportaal). Dit kan variëren van eenvoudige werkzaamheden, zoals werken op een ladder of steiger, tot meer complexe taken zoals het installeren van dakbedekking, werken aan gevels van hoge gebouwen, of het uitvoeren van constructiewerkzaamheden op verschillende verdiepingen van een bouwproject. 

  Werkgevers zijn verplicht passende veiligheidsmaatregelen te treffen, training te bieden en ervoor te zorgen dat werknemers uitgerust zijn met de juiste beschermingsmiddelen bij het werken op hoogte.

  op hoogte werken

  De risico’s van op hoogte werken

  Werken op hoogte gaat gepaard met serieuze risico's. De meest voorkomende risico’s worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • vallen van hoogte;
  • naar beneden vallen door openingen in de werkvloer;
  • getroffen worden door vallende objecten;
  • een mogelijk langere vluchtweg bij noodgevallen.

  Het gevaar van vallen ontstaat door verkeerd gebruik van ladders of onvoldoende valbeveiliging. Ook instabiele of ongelijke oppervlakken zoals steigers of daken verhogen het risico. Lees vooral meer over valbeveiliging bij werken op daken.

  Ook een onveilig werkplek kan gevaarlijk zijn. Hierbij kunt u denken aan rondslingerend gereedschap en materialen waar mensen over kunnen struikelen. Ook ongunstige weersomstandigheden, een gebrek aan adequate training bij werknemers, onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, gebrek aan toezicht en een gebrek aan voorbereiding op noodsituaties zijn belangrijke risicofactoren.

  Voordat de werkzaamheden aanvangen, dienen werkgevers te onderzoeken of de taken mogelijk op een lager niveau kunnen worden uitgevoerd en of het risico van vallen volledig te vermijden is. Indien beide vragen ontkennend worden beantwoord, is het noodzakelijk om passende maatregelen te implementeren om de veiligheid en gezondheid van werknemers op de werkplek te waarborgen.

  Werk veilig op hoogte met de juiste producten en beschermingsmiddelen

  Werkgevers zijn verplicht passende veiligheidsmaatregelen te treffen, training te bieden en ervoor te zorgen dat werknemers uitgerust zijn met de juiste beschermingsmiddelen bij het werken op hoogte. In ons assortiment vindt u verschillende producten die bijdragen aan een veilige werkplek. Zo hebben we een uitgebreid assortiment valbeveiliging voor werken op hoogte. Deze producten zijn essentieel voor het beschermen van werknemers op de bouwplaats.

  VeiligheidsharnassenAnkerlijnenVeiligheidshelmenValstopapparaten

  Veilig werken met het assortiment van Hijsmiddelen-Expert

  Wij zijn dé specialist op het gebied van producten die uw werk op hoogte veiliger maken. Zo zijn wij lid van de EKH. Dit betekent dat wij bevoegd zijn om keuringen uit te voeren die erkend worden door de EKH. Bovendien zijn we ISO9001-2015 gecertificeerd. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat uw producten veilig en optimaal functioneren.

  Heeft u vragen over welke producten u moet kopen om veilig op hoogte te werken? Onze experts staan klaar om u te voorzien van de hoogste kwaliteit en de beste service. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies over veilig werken op hoogte.

  Informatie en tips

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking